Schaars geschoeid, het nieuwe normaal

Naast je schoenen lopen is zo gek nog niet

Ken je jouw voetafdruk?

Minimalistische schoenen ondersteunen de natuurlijke bewegingen van je voeten. Belangrijk, want je voeten samen zijn goed voor één vierde van al je spieren en gewrichten! 25%!! Vijf-en-twintig procent, lieve lezer.

Sta daar maar eens even bij stil. Een kwart van jouw potentieel zit onbenut weggestopt in je schoenen. Dat is veel!

Het fijnst aan minimalistische schoenen vind ik het lichte gewicht. En de soepele zool. En de brede neus met veel teenruimte. Oh, en niet te vergeten dat ze tijdens het wandelen mijn benen, billen en bekkenbodem goed onderhouden.
Tsja, alles eigenlijk 😛.

Een kluitje Wildlings, de allerlichtste exemplaren uit mijn collectie!

Het Duitse barefootschoenenmerk Joe Nimble (bijvoorbeeld te verkrijgen bij de online en stenen winkel Iedereen Loopt, zie link) heeft sinds kort een nieuw sportmodel -echt grappige timing, want VRT NWS meldde onlangs dat de verkoop van (hard)loopschoenen spectaculair is gestegen.

Dat was op de mooie Grote Heide al lang te zien: massa’s meer wandelaars en lopers (voor de Nederlanders: hardlopers) dan pré-Corona.

Oh, deze foto was dus nog van voor Corona ….

Maar goed, je hoeft echt geen (hard)loper te zijn om deze platte sportschoenen te dragen die een vrij dikke buitenzool hebben (10 mm), maar verder geheel minimalistisch zijn, dwz plat, breed, soepel, zonder opwippende neus.

Dit soort barefootschoenen zijn uitermate geschikt voor de startende barefootwandelaar die op hardere ondergronden meer demping nodig heeft. Je voeten hebben namelijk aan de start van je minimalistische schoenentijdperk echt nood aan een zachte overgang. Ga je té snel té schaars geschoeid, is het zeer waarschijnlijk dat je last van je lijf krijgt. Oefeningen en stretching helpen je voeten sneller te wennen aan het nieuwe normaal.

Als ik een tochtje maak in de “stedelijke jungle” of gewoon als ik er behoefte aan heb, dan wissel ik de dunnere zolen in voor meer demping: een extra inlegzooltje of mijn schoenen met stevigere buitenzool. Bijvoorbeeld mijn Joe Nimble wandelschoenen.

Ook benieuwd wat het blote-voeteneffect op jouw gezondheid en weerstand kan zijn?

Op 19 juli geef ik in Pelt de workshop Zorg-Voor-Je-Voeten, lekker buiten in de natuur!
De (hard)lopers onder ons kunnen er ook wat van opsteken, bijvoorbeeld voor preventie en herstel. Zeg nou zelf, wie wil er nu niet duurzamer gaan lopen en wandelen?

Haal gewoon méér uit je dagelijkse wandeling!

Hou Instagram, je mailbox (ben je al op nieuwsbrief geabonneerd? ) of de Facebookpagina in de gaten. Binnenkort meer nieuws over de Zorg-Voor-Je-Voeten-workshop in Pelt!

Babyvoetjes hebben nog die natuurlijke breedte en souplesse.

Red je kont: gewicht & hart. Wandel je sexy #2

Like my ass_

GEWICHTig

In je lijf zitten 640 tot 850 spieren (afhankelijk van de telmethode en je bouw). Ze doen  precies wat je van ze vraagt. Gebruik je ze niet, dan worden ze rigoreus opgeruimd. Toedeledoki, geen energie meer aan verspillen. Opgeruimd staat netjes. Zo redeneert je lijf.  Arm in het gips gehad, dat scheelt in omvang! En observeer eens  hoe een fanatieke fietser na een lange rit de eerste stappen zet. Of vraag eens aan iemand die altijd hoge hakken draagt hoe het trekt in de kuit of voet zonder hakken aan. En doe zelf de Sit & Rise test eens!

Dus: spieren worden korter, stijver als je ze niet of te eenzijdig gebruikt. Je verliest massa en kracht om je eigen lichaamsgewicht te verplaatsen. En dat is niet gunstig (alarm!!) voor je gezondheid en je levensduur.

Eenzijdig gebruik voor je gewrichten (ongeacht de mate van geproduceerd zweet): zitten=fietsen=hardlopen=skiën=paardrijden=houding op veel sporttoestellen=slapen in foetushouding. Hoeveel tijd besteed jij aan deze gewrichtsstand?

Je spieren sturen je skelet aan. Zet jij een stap, dan gaan alle radertjes aan de slag om je vooruit te laten gaan en om je in balans te houden zonder dat je het in de gaten hebt. Machtig mooi werk! In het boek Move Your DNA van mijn  docent Katy Bowman staat een tekening van mijn artistieke (en dolkomische) collega Jillian Nicol. Zie hoeveel krachten er kunnen spelen bij het zetten van een stap.  Niet alleen beenspieren oefenen kracht uit tijdens het wandelen, ook je voetspieren,  huid, bindweefsel en zwaartekracht natuurlijk.

AL Die krachten die inwerken op je lijf geven een mechanische prikkel of belasting aan de celletjes van je lichaam,  nodig om op de juiste manier en op het juiste tempo te regenereren.

Schermafdruk 2015-09-24 06.15.09Zoals Katy bij het plaatje in het boek Move Your DNA zegt: “Human movement is not a simple science. Walking, as basic as it seems, is an extremely complex phenomenon that can simultaneously involve all your muscles at once. When I first started studying biomechanics, the lessons involving gait diagrams looked like the diagram on the below left. After a few more years they started looking like the one on the below right. (Note that there are many contributing forces still missing! For example, there  are no force arrows for the muscles of the feet, not to mention ones for entire tissue categories like skin and fascia.) Gait involves a coordinated effort between all your parts. For this reason, we will address gait at the end of the book—after you’ve had a chance to mobilize your feet, knees, hips, torso, spine, and shoulders. By working on these areas you will be, in fact, improving your gait—although this improvement is but a convenient side effect at first, with no need for you to make any conscious effort to change the way you walk.”

Je kont: HARt nodig

Laats wandelde ik met mijn langste (in cm) BFF over de Leenderheide. Toen ik mijn rugzak afdeed riep ze verbaasd uit: “Mina, je hebt een kont!”. Ik stond er toen niet bij stil -nee zeg, we waren aan het wandelen- maar telkens als ik er aan terugdenk word ik blij. Ik heb grote waardering voor kont en doe mijn best om “gewichtiger” te worden. Het geeft me veerkracht. Plus meer spiermassa is van vitaal belang voor mijn hart!

Denk je dat je hart in z’n eentje verantwoordelijk is voor het rondpompen van je bloed? of dat cardio de enige manier is om je lichaam te doorbloeden?

Spierbewegingen trekken bloed uit je vaatstelsel via haarvaatjes. Zo voed je je spiercellen en het omringende weefsel met zuurstof en bouwstoffen. En je hart hoeft niet alles in zijn eentje door je lijf te douwen. Ga jij meer van je spieren gevarieerder gebruiken, dan ontwikkel je meer haarvaatjes. Zo aardig is je lijf dan ook weer! Meer actie=meer cellen. Bloed stroomt zo gemakkelijker naar je celletjes en dat ontlast je hart. Blijf je eenzijdig bewegen, dan doorbloeden de delen die je veel gebruikt goed, maar de rest niet. Dat kan frictie, lees: klachten geven

Wandelen is de beste totale lichaamsbeweging. Je rekt en strekt en zet kracht. Je benen en armen bewegen, je buik- en rugspieren stabiliseren je ruggenwervel. Het is behoorlijk ingewikkeld en niet makkelijk met een modern lijf.  Als je gezondheid je lief is, dan kun je het beste weer alle onderdelen van je lijf  gaan inzetten. Doe herstellende oefeningen om je spieren weer in lengte te doen toenemen, wandel,  ga eens op de vloer zitten in plaats van een stoel. En gebruik gerust een kussen( of twee) als je niet de maximale score haalde op de Sit & Rise test.

Binnenkort meer over tijdbesparende truukjes om je spiermassa te herstellen en  oefeningen die daarbij helpen.

Neem een stap voor je hart. Gewenst neveneffect: een goeie kont!

Red je kont: wandel je sexy

1

op zoek naar een Goeie kont?

Hee, Sophie Hilbrand (afl. 3 Sophie in de kreukels minuut 26, zie uitzending gemist) en alle anderen die heimwee hebben naar een goeie kont: let op!

Je achterwerk is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens heel nuttig voor je gezondheid. We luiden de noodklok want de moderne mens verliest zijn bilspieren. Klaar voor Het Geweldige Actie Plan?  Het is zelfs vrij van enige cosmetische chirurgie.

ACCENT EN wartaal

Hoe je loopt is voor jouw lijf de ideale en meest efficiënte manier van wandelen (op dit moment). Net als een accent bij het spreken heb jij jouw eigen loopje.  En dat is prima.

Maar door onze moderne gewoontes (chronisch stoelzitten, schoenen dragen) en moderne gemakken (centrale verwarming, water uit de kraan, voedsel uit de winkel, de wc) besteden we veel fysieke activiteit uit. We bewegen amper, behalve die paar uur verplicht sporten of in de tuin werken. En als we wel superactief zijn, is het veel van hetzelfde. We spreken daardoor fysieke wartaal. Je lijf hoort het aan en reageert.  Bijvoorbeeld in de vorm van die platte kont (of een pijntje hier of daar).

Plan van aanpak #1 – wandel je sexy

Vertel je lijf helder en duidelijk dat je je kont weer terug wil. Spreek in lichaamstaal:  GA WANDELEN. Toevallig ook de beste totale lichaamsbeweging die er bestaat! En zeer eenvoudig te integreren in het dagelijks leven! Wandel je sexy!

Echt, laat je niet afschrikken door tijdgebrek. Beweeg elk half uur 3 minuten. Sta op uit je stoel. Neem de trap, doe een rondje kantoorgangen, ga naar het magazijn voor een kabeltje, overleg met je collega op weg naar het koffieautomaat, telefoneer terwijl je rondloopt, zet je printer nog een aantal meter verder weg van je bureau.

Ben je er een beetje aan gewend en merk je dat meer bewegen je goed doet? Dan ben je klaar voor de volgende fase: organiseer een wandellunch, wissel zittend met staand werken af, vergader in de open lucht, parkeer je auto bij een kantoorgebouw verderop, stap een halte eerder uit de bus, tram of trein, loop een kwartier naast je fiets, wandel naar je sportschool of supermarkt. Organiseer een dagelijks sprintwedstrijdje met de collega’s en wandel tot je hartslag weer rustig is.  Of verzin zelf iets. Laat die “ja, maar” fase gewoon achterwege.

Plan van aanpak #2- meer kont door uitlijning

Wandelen is eenvoudig te doen. Het is nog effectiever -niet alleen voor je kont- als je je biomechanisch verantwoord uitlijnt. Ik geef je uitlijntips om stap voor stap (duh) de gezondste versie van jezelf te worden. Hou facebook,  twitter en blog in de gaten voor meer tips. Kijk ook eens op:

Waarschuwing: gewenste neveneffecten

Aandacht geven aan uitlijning van je lijf en meer & gevarieerder bewegen gaat je gezondheid drastisch verbeteren.  Meer energie, beter slapen, verbeterde bekkenwerking, minder pijn. Je komt lekkerder in je vel!

NB Het bewegingsadvies in dit blog is geen vervanging voor medisch advies, maar om aandacht te vestigen op de relatie tussen gezondheid en beweging. Bij twijfel of (meer/anders) bewegen goed voor je is, raadpleeg een arts.

In je broek piesen van het lachen. Multitasken?!

Deze prent gaf aanleiding tot dit blog.

Is de wc wel eens een metertje te ver weg, vermijd je trampolines en het tillen van zware dingen, is hoesten, lachen of niezen niet zonder gevaar, heb je geen volle plasstraal meer?
Het kan je zo maar gebeuren dat je wat “urine verliest” of dat het lastig is om een goede straal te produceren.

Het is niet gezond of normaal
Het heeft niet persé met je leeftijd te maken
Het ligt ook niet aan je (zware) bevalling
Het maakt niet aan of je vrouw of man bent (prostaatklachten, erectiestoornissen)
Het is niet leuk.

In tegenstelling tot wat in dit fragment van Klokhuis wordt beweerd, kun je er wél wat aan doen.
http://www.schooltv.nl/video/waarom-kun-je-in-je-broek-plassen-van-het-lachen-de-spieren-in-je-buik-zetten-druk-op-de-blaas/

Eerlijk gezegd heb ik er zelf ook wel eens last van gehad, bij een blaasontsteking. Sinds ik Restorative Exercise™ doe, minder op stoelen zit (dus op de vloer) en mijn dagelijkse kilometers wandel is er niks meer aan de hand met deze “vrouw van middelbare leeftijd”. En jij kan ook zelf je bekkengezondheid verbeteren! Je hebt er meer invloed op dan je zou denken.

Hoe komt het dan dat je bekkenklachten hebt?
Wij, moderne mensen, hebben gewoontes die onze gezondheid danig in de weg staan. Sommige spieren, gewrichten en zachte weefsels  in je lijf worden teveel gebruikt en andere raken in onbruik. Precies op de grens tussen teveel en te weinig gebruikt weefsel ontstaan klachten. Het kan lang goed gaan, maar opeens is bepaalde gebeurtenis de druppel zijn die de emmer deed overlopen (hoe toepasselijk….).

Hoezo mijn lijf werkt toch normaal?
Het werkt normaal ja, maar niet meer natuurlijk! Je lichaam heeft altijd het beste met je voor en doet precies wat je er van vraagt. Je brein probeert energie te sparen voor barre tijden en je te behoeden voor gevaar en blessures. Door onze moderne gebruiken reageert je lichaam niet meer zoals de natuur heeft bedoeld. Die moderne gebruiken zijn onder andere zitten op een stoel (wie is er niet naar school gegaan) en schoenen dragen (hoe meer steun, hoe beter -wie kent ‘m niet?).
Gelukkig kun je met wat simpele aanpassingen, de input (hoe beweeg je, hoe zit en sta je) relatief snel de output veranderen! Er is heus niet altijd een ingreep bij een arts nodig. Probeer eerst eens uitlijning en het aanpassen van enkele gewoontes!

Waarom is Restorative Exercise™ zo effectief voor bekkengezondheid?
Restorative Exercise™ is “alignment” (uitlijning) voor meer doorstroming in je lijf.
Deze 3 belangrijke stromingen moet je optimaal zien te houden:
-de bloedsomloop voor aflevering van de voedingsstoffen;
-het lymfenstelsel voor de opruiming van de afvalstoffen;
-elektriciteit waarmee je zenuwen je lijf besturen.

Alignment (uitlijning) op basis van biomechanica is een handleiding voor het dagelijks gebruik van je lijf. Biomechanica is allang ingeburgerd bij topsport of revalidatie, maar de toepassing op de “gewone” mens staat nog in de kinderschoenen. Het is de missing link voor eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de gezondheid en zelfredzaamheid behouden, oftwel lang gezond blijven!

Het doel is om de overmatige spanning op je zachte weefsels, gewrichten en je spieren -zoals de bekkenbodem- weg te nemen. Hoe veerkrachtiger en soepeler je spieren worden, hoe sterker ze zullen zijn!

Wat?! Geen tijd om aan je “grootste goed” – je gezondheid-  te werken?
Zie hier tijdbesparende tips voor een natuurlijk functionerende bekkenbodem!

DOEN
-Je bekken uitlijnen boven je hielen
-Hurkzitten (squat) verspreid over de dag
-Ribbenkastademhaling
-Buik ontspannen
-Een verhoging bij de wc voor je voeten zodat je kunt zitten met je knieën hoger dan je bekken
-Je bekkenbodem zo ontspannen mogelijk houden

LATEN
-Onderuitgezakt zitten op je sacrum
-Chronisch je buik intrekken
-Bewust in streepjes plassen (de bekkenbodemspieren zijn al zo kort, telkens met kracht je plas stoppen werkt meer verkortend. Te korte spieren zijn zwakke spieren, zodra ze op lengte zijn worden ze weer krachtig!)
-Hakken dragen (foto) omdat het al je gewrichten uit het lood haalt
-Chronisch zitten (of chronisch staan): blijf in beweging, probeer elke 10 -20 minuten even wat anders te doen

CHANGE THE WAY YOU TRAIN FOR LIFE
LIEVER NU WAT TIJD INVESTEREN IN JE GEZONDHEID DAN STRAKS IN DE WACHTKAMER DUIMEN DRAAIEN
Met Restorative Exercise™ gebruik je biomechanica om je jezelf uit te lijnen. Uitlijning -alignment- geeft je lichaam de mogelijkheid om te herstellen en natuurlijk te functioneren.
Het doel is om met oefeningen je spieren op de natuurlijke rustlengte te krijgen, waardoor je gewrichten frictieloos kunnen bewegen.
Het effect van een natuurlijker werkend lichaam:
-je kracht, conditie en flexibiliteit nemen toe
-je blessuregevoeligheid neemt af
-later in je leven behoud je je zelfredzaamheid
-het belangrijkste: je voelt je gewoon veel lekkerder en alles gaat gemakkelijker!

Disclaimer: Wat ik beschrijf geldt in het algemeen voor je gezondheid. Het is geen medisch advies, maar mijn kijk op gezond bewegen. Ik geef informatie over de biomechanische werking van je lichaam, zodat je zelf een afgewogen besluit kunt nemen voor jouw unieke situatie. Het kan zijn dat een medische behandeling je veel beter kan helpen, dus raadpleeg altijd een arts!
Feedback gevraagd: geef ik teveel informatie, preek ik teveel, is er iets niet duidelijk? Ik sta open voor gemotiveerd commentaar in een persoonlijk emailtje, want in elke opmerking schuilt een kans tot verbetering!

september 2014

 

 NIEUWE NAAM STUDIO PILATICO: alignmentLAB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proefles donderdag 16 oktober  2014 om 18:15: data en aanmelden

Draag meerekkende kleding tijdens de proefles, liefst aangesloten en een broek waarbij de knieën ontbloot kunnen worden.

 

Start lesjaar  2014-2-15 : maandag 8 september 1e trimester van 13 lessen

Alignment thema’s groepslessen  Na de zomerstop beginnen we met de basis: “the first 50 exercises”.
Opfrissen van je kennis van de oefeningen die je inmiddels kent, of die je nog zal leren kennen!

Seizoen 2014-2015 zit vol inspirerende thema’s!
september first 50 exercises
oktober kracht-gewichtratio=1
november  voeten en looppatroon
december & januari  roll & relax for abs
februari nek, schouders en armen
maart  heupen & knieën
april bekken en bilspieren
mei en juni  klaar voor het strand

 

 

Spaar voor korting seizoen 2014-2015 Zorg jij -als vaste klant- voor een nieuwe leskaarthouder, dan spaar je voor een aantrekkelijke korting! Meer informatie op de studio.

 

Alignment Walks: wandel mee !

Om 10u op maandag, donderdag en vrijdag na de ochtendles. Gepaste kleding en schoeisel en water zelf voorzien aub. Test na de training je spieren en je wandelpatroon. Een uur in de buitenlucht, stil of met geklets, met of zonder hond, alles is goed!
Al dat gepraat over wandelen wordt nu kracht bijgezet.  Bouw extra conditie op door op oneffen terrein te wandelen. Draag je platste, soepelste schoeisel of -als t weer het toelaat- ga blootvoets! Vragen staat vrij tijdens deze uitstapjes. En wordt verlengd bij doorslaand succes :).

 

Workshops najaar 2014 voor bewegingsprofs en enthousiastelingen

In Asten van 10:00-12:30  en voor bewegingsprofessionals een uurtje langer: 12:45-13:45

In Neerpelt van 15:00-17:30  (Neerpelt)

een workshop van 2,5 uur voor iedereen. (+1 uur extra voor profs) en daarna 3 weken themales op woensdag (in Neerpelt of online)

zondag 9-11-2014: wandel op Goede Voet
zondag 14-12-2014:  CORE Sta sterk met soepele buikspieren
zondag 8-02-2015:  De last van je schouders

Graag aanmelden of via email/whatsapp/telefoon!

 

Training in Amsterdam/Hilversum aanmelden

flyer ams hsum cirkels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 uur gratis massage

2 weken geleden botste een pony tegen mijn hoofd

De pony kreeg het op zijn heupen omdat logeetje K.van H. te R. aan het blaffen was. Deze leuke Jack Russel keesje denkt dat hij formaat Deense dog is -fijn in de bossen, zo’n bodyguard- en maakt dat onder luid geblaf duidelijk alle viervoeters die “ietsje” groter zijn dan hij. De eerste 3 paarden vonden het ‘veel geblaat, weinig wol’, nummer 4 dacht daar duidelijk anders over. Ik stond klem tussen pony en een obstakel. Pony steigerde en op de weg naar beneden raakte zijn borst mijn hoofd. Aj, mijn ruggenwervel leek in elkaar te worden gedrukt, als een harmonica in 18 bochtjes.
Ik had geen idee wat de schade was, maar helemaal rechtop staan was geen optie.
Pony in de stal, hond in de andere stal en ik even uitpuffen op een paardendeken op de grond. Gelukkig, alles werkte nog. Pony in de wei, hond uit de stal en net doen of er niets gebeurd is.

Nu na bijna twee weken is er nog steeds een beetje ineengedrukt gevoel in mijn borst en rug. En spierpijn, ik voel elke vezel van mijn trapezius (monnikskapspier).

TrapeziusDe trapezius hecht aan je schedel, schouderbladen, sleutelbeenderen, nek- en ruggenwervels van de ribbenkast.
De spieren helpen bijvoorbeeld je nek in in extensie brengen en je schouderbladen te bewegen. Positie schouders naar je oren, de ik-weet-het-niet-stand, of brrrr-wat-is-het-koud-stand, dat doe je heel vaak met je trapezius. Zo vaak dat je er teveel spanning in krijgt. Dus, ontspan ze naar beneden die schouderbladen, want ook jij, waarde bloglezer,  had ze vast een beetje opgetrokken.

Over mijn rechterschouder kijken is lastig, het hangen aan de optrekstang geeft een paniekgevoel. De osteopaat ontdekte gisteren dat er van alles onder hoogspanning staat, een behandelplan is opgesteld.  Ondertussen doe ik natuurlijk mijn oefeningen met de focus op bovenrugstretch, , rhomboid push up, hangen met mijn voeten op de vloer, twists, psoasontspanning, wandelen en bindweefselmassage met schuimrollen, yoga tune up- en meltballen.

 

 

bovenrug fotos lumi zw

 

Smokkelroutes en het gewiekste brein

Wat ik -zonder het te beseffen- doe of laat om geen spierpijn te voelen: mijn hoofd naar voren laten hangen, oppervlakkig ademhalen en mijn hele lichaam draaien om achter me te kijken, niet voorover buigen. Daaaaag uitlijning!
Het brein is meester in het ontwijken van ongemakkelijke bewegingen en houdingen. Chronische pijnsignalen die je krijgt als je wel (uitgelijnd) beweegt zijn vaak een foutje in de communicatie -na een blessure of ingreep. Meer over chronische pijn in deze Australische informatiefilm.

Oefeningen voor uitlijning, maar ook op andere manieren de zelfhelende werking van mijn lijf te ondersteunen. Vers voedsel eten, op tijd gaan slapen. Sinds een week lig ik op de grond: een matje met een dikke deken, ongeveer zo dik als een futon.
slapen op de grond
Waarom vraag je misschien, waarom de vloer liever dan je bed? Een bed is comfortabel, je bent het gewend. Maar dat comfort, dat nekt ons. Letterlijk!

Het enige comfort – zoals je kunt zien- een stretchdome voor onder mijn hoofd, een paar dunne schuimblokjes op een oefenmatje en een handoek. Ongelofelijk, het werkt echt! (bedenk er zelf het vette Amerikaans accent bij). Ik heb super uitgerust gevoel ondanks dat ik elke 20 minuten wakker werd door deze nieuwe fysieke ervaring. Op de vloer slapen is heel menselijk en iedereen zou het moeten kunnen. Het is lastig en vergt gewenning omdat een bed relatief zacht is. De druk die je op je lichaam voelt op de vloer is op zijn minst ongewoon of oncomfortabel, het is wel de manier om je spieren beter te ontspannen. Een bed voelt prettiger omdat het je lichaamspositie ondersteunt. De lichaamspositie waar je aan gewend bent, waar je lichaam zich op in heeft gesteld omdat je daar opdracht toe hebt gegeven. En gestrekt liggen op je rug is dan iets anders, iets nieuws voor je spieren. Bijvoorbeeld: vertoef je de meeste van je wakkere uren in knie- en heupbuiging (op een stoel, op de fiets, in de auto, hardlopen), dan stelt je lijf -om energie te sparen-  zich daarop in. Tijdens je slaap ga je vaak weer in die knie- en heupbuiging. Spieren worden daardoor korter en drukken je gewrichten in elkaar wat frictie veroorzaakt.

 

8 uur gratis massage

De vloer duwt gewoon keihard terug en dat maakt je (pijnlijk) bewust van de drukpunten in je lijf. De harde vloer helpt je lichaam in de neutrale positie te komen. Het gevoel is hetzelfde als een massage krijgen, gratis en wel 8 uur lang! Hier over meer in de podcast 4 van Katy. In een bed zijn je gewrichten voornamelijk in flexie of buiging: in een bed is het lastig om de anatomische neutrale houding te krijgen.
Ik raad niemand aan “cold turkey” te gaan en dat was ook niet mijn bedoeling, maar een noodgreep omdat ik al 2 weken spierpijn heb.

Nek- en schouderpijn

Je kunt ook door andere oorzaken last van nek- en schouders krijgen. Urenlang werken achter een computer (hoofd in scherm), stress, intensief trainen voor een specifiek doel of een andere repetitieve actie. De moderne mens hoeft niet veel fysieke arbeid meer te verrichten om te overleven. Onbewust of bewust doen we teveel dezelfde bewegingen in werk, sport, vrije tijd en slaap.
Overbelasting of onderbelasting geeft stresspunten in je lichaam. Op die punten kunnen klachten, aandoeningen of zelfs ziekten ontstaan.
In het nieuwe boek van mijn docent Katy Bowman, www.moveyourdna.com wordt precies uitgelegd waarom bepaalde aandoeningen de moderne mens treffen en wat je er zelf aan kunt doen om van die stresspunten af te komen voor een betere gezondheid. Wacht niet tot je een medische ingreep nodig hebt, voed je lichaam en steun de natuurlijke zelfhelende werking door voldoende gevarieerde beweging.
Want behalve je voeding en je gedachten, is de manier waarop je wel of niet beweegt van grote invloed op je welzijn.

 

Eet gezond, leef stressvrij, slaap op de grond, beweeg meer en beter!

HAC weekbladactie juli-aug 2014

Vorige week werd ik geïnterviewd door Bert Slenders van HAC Weekblad. Het gesprek samenvatten is goed gelukt, maar ik had natuurlijk veel meer te vertellen. Dat kun je dan horen als je een proefles komt doen of één van de zomerworkshops: met speciale HAClezerskorting!

 

 

HAC Weekblad Sport- en Gezondheidspagina 29 2014