Zorg voor je voeten is zorg voor je hele lijf

Op blote voeten lopen in de natuur is een weldaad voor je lichaam. Het maakt je bewust van je omgeving, je stapt voorzichtig, het verbindt je direct met de aarde.

Op 19 juli 2020 een workshop – details volgen.

De Amerikaanse schrijfster Rebecca Solnit beschrijft het zo prachtig in haar boek Wanderlust, a history of walking:

“Walking, ideally, is a state in which the mind, the body, and the world are aligned, as though they were three characters finally in conversation together, three notes suddenly making a chord. Walking allows us to be in our bodies and in the world without being made busy by them. It leaves us free to think without being wholly lost in our thoughts.”

We vergeten wel eens aandacht te schenken aan onze voeten. We sluiten ze op in schoenen, want dat heb je waarschijnlijk -net als ik- geleerd van je ouders: stevige schoenen zijn gezond en noodzakelijk. Maar onze voeten zijn van nature flexibel en sterk. Stevige schoenen nemen de taak over van de voetspieren waardoor de spieren in onbruik raken. En je lijf is een efficiënte machine: gebruik je een lichaamsdeel niet, dan wordt er ook niet meer voor gezorgd. Vergelijk het met een arm of been in het gips. Nadat het gips is verwijderd, kun je duidelijk het verschil in spiermassa zien. Waarschijnlijk heb je ook minder controle over je arm of je been: de zenuwverbindingen, de communicatie tussen hersenen en spieren, zijn gedeeltelijk vervallen. Rust roest! Iedereen begrijpt dat een sprintje trekken of een marathon rennen niet verstandig is als je been net uit het gips is en dat geldt ook voor geschoeide voeten. Gun ze de tijd om weer te wennen aan de natuurlijke taken.

Blootvoetslopen doet meer dan je denkt

Een kwart (!!) van al je spieren en gewrichten zit onder je enkels. Toegegeven, het zijn geen grote indrukwekkende spieren zoals de beenspieren, maar ze zitten er niet voor niks.  De zenuwuiteinden onder je voeten horen te werken als je interne GPSsysteem. Ga eens op 1 been staan. Hou je vast als je te wiebelig bent. Sluit je ogen. Wat merk je? Waarschijnlijk werd je nog een beetje wiebeliger. Als je voeten flexibel en sterk zijn, dan geven ze supersnel aan je hersenen door wat er onder je gebeurt. Met die informatie worden je rompspieren aangestuurd zodat je rechtop kan blijven staan. Je interne GPSsysteem wordt proprioceptie genoemd. Het is door schoenen dragen behoorlijk verwaarloosd. Hoe soepeler je spieren, hoe meer kans je zenuwen hebben om door te geven aan je hersenen wat de stand in je lijf is. We varen blind op onze ogen; het vestibulaire systeem is het zintuigencomplex dat informatie verzamelt over beweging en balans. Maar je echte balans komt vanuit je proprioceptie of positiezin: het vermogen van een organisme om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen (bijvoorbeeld neus aanraken met je ogen dicht). Als beide systemen werken heb je meer balans!

Preventie sexy?

Het klinkt niet sexy: vitaal ouder worden of zelfredzaamheid behouden. Maar is dat niet wat je wil? Pijnvrij blijven, genoeg kracht en flexibiliteit en conditie behouden zodat je geen minuut in wachtkamers of op operatietafels hoeft te verspillen? Vergis je niet, ik ben erg dankbaar voor de Westerse geneeskunde, maar je kunt zelf meer doen voor je gezondheid dan je denkt. Begin bij het fundament, je voeten. Als al die voetspieren werken zoals het hoort, dan profiteert je hele lichaam er van: balans, bloedsomloop, lymfenwerking, de zenuwen, de gewrichten.

Te goed om waar te zijn

Serieus, is dit de manier om gezond te blijven? Natuurlijk zijn er meer factoren die invloed hebben op je gezondheid. Wat dacht je van genoeg slaap, goede voeding, vrij van stress, gunstige leefomgeving.  Maar je voeten, daar kun je zonder al te grote investering veel beter op leven. Als alle voetspieren werken zoals het hoort,  profiteert je hele lichaam er van: balans, bloedsomloop, lymfenwerking, de zenuwen, de gewrichten.  Blootsvoets lopen kan bijdragen aan het verminderen van voetklachten en andere klachten in het lichaam (enkels, knieën, heup, rug, nek en schouders). Een vrije voet geeft een vrije geest. Blote voeten functioneren als een extra zintuig door de meer dan 200.000 zenuwuiteinden in de voetzool. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje aandacht geven aan je voeten.

Wandel eens blootsvoets – op gepaste afstand

Wandelen in de natuur wordt een nog intensere en completere beleving op je blote voeten. Vind je het toch te spannend op blote voeten? Op schoenen mag je ook mee, want wandelen is gezond!

 

Eén opmerking over 'Zorg voor je voeten is zorg voor je hele lijf'

  1. Ben eind mei begonnen met zo veel mogelijk blootvoets of met minimum barefoot schoenen te wandelen om stilaan mijn voeten en lichaam na zoveel jaar te laten wennen. In ’t begin wat spierpijn vooral in die voetspieren die lang niet actief waren, maar het wordt langzaam beter, gisteren zelfs enkele kleine stukjes gelopen zonder hierbij telkens op de hiel te landen.
    Mina heeft me zeker geholpen door haar duidelijke uitleg en mijn doel is om uiteindelijk van mijn rugpijn af te raken. Wil wel eens zo’n blote voeten tocht mee proberen de volgende keer. Bedankt Mina

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.