Mina

alignmentLAB eigenaar: Mina van Brunschot

_DSC7995Mina begon met  bewuster bewegen in 2001. Interesse in een gezonde levensstijl was met de paplepel ingegoten en Pilates beoefenen sloot daar goed bij aan. Niet alleen door de positieve effecten van de Pilatestraining op haar eigen gezondheid, maar ook door ziektegevallen in haar naaste omgeving werd Mina nieuwsgieriger naar de beste manier om optimale gezondheid te blijven.

Sinds 2006, toen ze een opleiding tot apparaten- en mattrainer voor Pilates ging volgen, houdt ze zich professioneel bezig met lesgeven in beweging. Ondanks de vele workshops en trainingen van hoog aangeschreven Pilatestrainers op congressen en lokale evenementen, waren er nog veel onbeantwoorde zaken. Op zoek naar antwoorden verdiepte Mina zich in sportverzorging, stretch- en krachttrainingen, maar die waren ook niet zomaar geschikt voor iedereen. Er moest meer zijn.

In workshops van Liz Koch leerde ze over een bijzondere spier, de psoas. Je hebt er twee (of 22 als je alle aanhechtingspunten apart telt): ze hechten aan de zijkant van de onderrugwervels en tussenwervelschijven aan en gaan door het bekken naar het bovenbeenbot. Spanning in de psoai (meervoud van psoas) wordt opgebouwd door (zelf opgelegde) stress, fysiek of psychisch trauma, verkeerde houding, eenzijdige beweging. Langdurige spanning kan zelfs de ruggenwervel, het bekken en de benen uit ’t lood brengen waardoor klachten ontstaan. Psoai stabiliseren de onderrug, waar het centrale zenuwstelsel geen bescherming van de ribbenkast heeft. De methode van Liz Koch helpt de psoai ontspannen en aansterken voor een juiste lichaamshouding, zonder deze gevoelige spieren te manipuleren met kracht van buitenaf. In juni 2012 deed Mina de Application Course om de zelfhulptechnieken te mogen toepassen.

Het Nutritious Movement©  programma van Katy Bowman, oprichter en directeur van het Nutritious Movement Center was een toevallige vondst op het internet. Het Whole Body Alignment programma van biomechanicus en kinesioloog Katy Bowman is een wetenschappelijk onderbouwde opleiding, zie ook het tabblad “Nutritious Movement™“. Het instituut wijdt zich aan het verspreiden van informatie over de lange termijn effecten van houding en gewoontes op gezondheid en het functioneren van de lichaamssystemen. Het geeft je een handleiding voor het gebruik van de menselijke machine op basis van eeuwenoude natuurkundige principes en gedegen wetenschappelijk onderzoek. Iedereen, jong of oud, man of vrouw, atleet of recreant kan zich beter voelen als het programma wordt gevolgd.

In juli 2012 heeft Mina de examenweek en training op het Restorative Exercise Institute in Ventura, Californië met succes afgerond. Ze behaalde het RES certificaat in augustus 2012. Begin 2013 behaalde Mina ook het Healthy Foot Practitioner™ certificaat. De Healthy Foot-opleiding behandelt voetmechaniek, hoe voeten de algehele gezondheid beinvloeden en de rol van schoeisel in voetenpijn en gezondheid van de voet. Sinds juni 2014 maakt Mina deel uit van de “teaching staff” die Katy Bowman bijstaat in de opleiding tot Restorative Exercise™ Specialist en wereldwijd Move Your DNA-tweedaagse verzorgt.

Niet alleen met de jaarlijkse verplichte bijscholingen van Liz Koch en Katy Bowman houdt Mina haar kennis actueel, maar ze deed ook cursussen voor

 • zelfmassagetechnieken met hulpmiddelen (ballen en schuimrollen)
 • ademhalingstechnieken van Restorative Breathing
 • MovNat
 • BrainGym
 • Anatomy in Motion

Een beetje handelen zit in het bloed, vandaar dat er op alignmentLAB ook lesmaterialen en producten voor welzijn te verkrijgen zijn. Thuis, tijdens je werk en onderweg kun je ook iets doen aan je welzijn en vitaliteit met handige en handzame leshulpmiddelen. Bijvoorbeeld: Squatty Potty, vijftenensokken, Correct Toes™ teenspreiders,  stretchblokjes, weerstandsbanden, relaxballetjes, boeken, cd’s en dvd’s van Katy Bowman en Liz Koch. Nog steeds eventjes geduld voor de webshop.

3 gedachten over “Mina

 1. Heb als yogaleraar eerder toevallig met Natural Movement, het werk van Katy Bowman, de workshops van Ruth Langemeijer, … kennis gemaakt. Ik ben benieuwd om kennis te maken met deze boeiende stroming in het natuurlijk bewegen. Kijk er naar uit om kennis te maken met Mina van Brunschoot, de eerste coach die ik ken in België.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hi Mina, in Velp mocht ik jullie workshop meedoen, erg leuk!
  Verkoop jij de balletjes die we daar gebruikten voor allerlei oefeningen met de handen/ vingers ook? Waar vind ik dat op de site? en wat kosten ze?
  Ben erg benieuwd….Doe je ook wel eens het eea in Noord Nederland?
  Hartelijke groet, Trea

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.