8 uur gratis massage

2 weken geleden botste een pony tegen mijn hoofd

De pony kreeg het op zijn heupen omdat logeetje K.van H. te R. aan het blaffen was. Deze leuke Jack Russel keesje denkt dat hij formaat Deense dog is -fijn in de bossen, zo’n bodyguard- en maakt dat onder luid geblaf duidelijk alle viervoeters die “ietsje” groter zijn dan hij. De eerste 3 paarden vonden het ‘veel geblaat, weinig wol’, nummer 4 dacht daar duidelijk anders over. Ik stond klem tussen pony en een obstakel. Pony steigerde en op de weg naar beneden raakte zijn borst mijn hoofd. Aj, mijn ruggenwervel leek in elkaar te worden gedrukt, als een harmonica in 18 bochtjes.
Ik had geen idee wat de schade was, maar helemaal rechtop staan was geen optie.
Pony in de stal, hond in de andere stal en ik even uitpuffen op een paardendeken op de grond. Gelukkig, alles werkte nog. Pony in de wei, hond uit de stal en net doen of er niets gebeurd is.

Nu na bijna twee weken is er nog steeds een beetje ineengedrukt gevoel in mijn borst en rug. En spierpijn, ik voel elke vezel van mijn trapezius (monnikskapspier).

TrapeziusDe trapezius hecht aan je schedel, schouderbladen, sleutelbeenderen, nek- en ruggenwervels van de ribbenkast.
De spieren helpen bijvoorbeeld je nek in in extensie brengen en je schouderbladen te bewegen. Positie schouders naar je oren, de ik-weet-het-niet-stand, of brrrr-wat-is-het-koud-stand, dat doe je heel vaak met je trapezius. Zo vaak dat je er teveel spanning in krijgt. Dus, ontspan ze naar beneden die schouderbladen, want ook jij, waarde bloglezer,  had ze vast een beetje opgetrokken.

Over mijn rechterschouder kijken is lastig, het hangen aan de optrekstang geeft een paniekgevoel. De osteopaat ontdekte gisteren dat er van alles onder hoogspanning staat, een behandelplan is opgesteld.  Ondertussen doe ik natuurlijk mijn oefeningen met de focus op bovenrugstretch, , rhomboid push up, hangen met mijn voeten op de vloer, twists, psoasontspanning, wandelen en bindweefselmassage met schuimrollen, yoga tune up- en meltballen.

 

 

bovenrug fotos lumi zw

 

Smokkelroutes en het gewiekste brein

Wat ik -zonder het te beseffen- doe of laat om geen spierpijn te voelen: mijn hoofd naar voren laten hangen, oppervlakkig ademhalen en mijn hele lichaam draaien om achter me te kijken, niet voorover buigen. Daaaaag uitlijning!
Het brein is meester in het ontwijken van ongemakkelijke bewegingen en houdingen. Chronische pijnsignalen die je krijgt als je wel (uitgelijnd) beweegt zijn vaak een foutje in de communicatie -na een blessure of ingreep. Meer over chronische pijn in deze Australische informatiefilm.

Oefeningen voor uitlijning, maar ook op andere manieren de zelfhelende werking van mijn lijf te ondersteunen. Vers voedsel eten, op tijd gaan slapen. Sinds een week lig ik op de grond: een matje met een dikke deken, ongeveer zo dik als een futon.
slapen op de grond
Waarom vraag je misschien, waarom de vloer liever dan je bed? Een bed is comfortabel, je bent het gewend. Maar dat comfort, dat nekt ons. Letterlijk!

Het enige comfort – zoals je kunt zien- een stretchdome voor onder mijn hoofd, een paar dunne schuimblokjes op een oefenmatje en een handoek. Ongelofelijk, het werkt echt! (bedenk er zelf het vette Amerikaans accent bij). Ik heb super uitgerust gevoel ondanks dat ik elke 20 minuten wakker werd door deze nieuwe fysieke ervaring. Op de vloer slapen is heel menselijk en iedereen zou het moeten kunnen. Het is lastig en vergt gewenning omdat een bed relatief zacht is. De druk die je op je lichaam voelt op de vloer is op zijn minst ongewoon of oncomfortabel, het is wel de manier om je spieren beter te ontspannen. Een bed voelt prettiger omdat het je lichaamspositie ondersteunt. De lichaamspositie waar je aan gewend bent, waar je lichaam zich op in heeft gesteld omdat je daar opdracht toe hebt gegeven. En gestrekt liggen op je rug is dan iets anders, iets nieuws voor je spieren. Bijvoorbeeld: vertoef je de meeste van je wakkere uren in knie- en heupbuiging (op een stoel, op de fiets, in de auto, hardlopen), dan stelt je lijf -om energie te sparen-  zich daarop in. Tijdens je slaap ga je vaak weer in die knie- en heupbuiging. Spieren worden daardoor korter en drukken je gewrichten in elkaar wat frictie veroorzaakt.

 

8 uur gratis massage

De vloer duwt gewoon keihard terug en dat maakt je (pijnlijk) bewust van de drukpunten in je lijf. De harde vloer helpt je lichaam in de neutrale positie te komen. Het gevoel is hetzelfde als een massage krijgen, gratis en wel 8 uur lang! Hier over meer in de podcast 4 van Katy. In een bed zijn je gewrichten voornamelijk in flexie of buiging: in een bed is het lastig om de anatomische neutrale houding te krijgen.
Ik raad niemand aan “cold turkey” te gaan en dat was ook niet mijn bedoeling, maar een noodgreep omdat ik al 2 weken spierpijn heb.

Nek- en schouderpijn

Je kunt ook door andere oorzaken last van nek- en schouders krijgen. Urenlang werken achter een computer (hoofd in scherm), stress, intensief trainen voor een specifiek doel of een andere repetitieve actie. De moderne mens hoeft niet veel fysieke arbeid meer te verrichten om te overleven. Onbewust of bewust doen we teveel dezelfde bewegingen in werk, sport, vrije tijd en slaap.
Overbelasting of onderbelasting geeft stresspunten in je lichaam. Op die punten kunnen klachten, aandoeningen of zelfs ziekten ontstaan.
In het nieuwe boek van mijn docent Katy Bowman, www.moveyourdna.com wordt precies uitgelegd waarom bepaalde aandoeningen de moderne mens treffen en wat je er zelf aan kunt doen om van die stresspunten af te komen voor een betere gezondheid. Wacht niet tot je een medische ingreep nodig hebt, voed je lichaam en steun de natuurlijke zelfhelende werking door voldoende gevarieerde beweging.
Want behalve je voeding en je gedachten, is de manier waarop je wel of niet beweegt van grote invloed op je welzijn.

 

Eet gezond, leef stressvrij, slaap op de grond, beweeg meer en beter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.