Barbievoetrevolutie

Vorige maand  was ik in Torrington, Connecticut in de USA op de Vital Gaitway Studio van collega Restorative Exercise(tm) Specialist (RES) Christine Altman.

Het was mijn eerste RES-week als één van de  “staff members” en het was een geweldige (stage)ervaring! Spannend om voor de eerste keer les te geven aan aspirant-RES en ook echt genieten. Behalve lesgeven aan de examenkandidaten volgden we lessen van mijn docent Katy Bowman en de “senior teachers”. Dagelijks een vol programma van acht tot vijf. Zoals altijd was Katy goed op dreef met “mind-blowing” lezingen en oefeningen.

Katy sprak onder andere over hypertone spieren.  Hypertone spieren zien er indrukwekkend uit en kunnen functioneel zijn. Denk aan bodybuilders die een bepaalde vaardigheid hebben. Hun indrukwekkende spieren belemmeren wel de natuurlijke armbeweging en dan hebben ze wel hulp nodig bij het aantrekken van hun overhemd. Hypertone spieren zijn strak, kort, zwak en blessuregevoelig. Er is bijvoorbeeld kans op zweepslag, springschenen of de achillespees kan afscheuren.

Misschien denk je: “Nou, Mina, de laatste keer dat ik in de spiegel keek leek ik niet op een bodybuilder. Er is niks mis met mijn spieren!”

     Doe de barbievoetentest.

Jarenlang schoenen dragen heeft gevolgen. Zonder dat je het wist heb je je kuitspieren opdracht gegeven om korter te worden. De Test: Ga op je rug liggen en strek je benen naar het plafond. Ontspan je voeten. Is je enkel in een hoek van meer dan 90 graden, dus plantaire flexie? Barbievoeten!!

Watskebeurt? Door het dragen van schoenen met een hak (alles hoger dan 0 mm tov de bal van de voet) zijn de aanhechtingspunten van de kuitspieren dichter bij elkaar gekomen. Een loshangende spier, daar kan je lijf geen kracht mee genereren.

De spieren worden korter gemaakt om toch nog een beetje kracht te kunnen genereren.  De spierlengteaanpassing is het resultaat van hoe je je lichaam gebruikt. Lees hier het blog van mijn docent Katy Bowman over spierlengteaanpassing.

Bijvoorbeeld pijn van springschenen na een sportprestatie, pijn aan je voeten na een dag wandelen is niet normaal. Het is zoals bijna alle aandoeningen een overbelastingsprobleem. We denken dat pijn er bijhoort: “niet zeuren, doorbijten”. De pijn is een signaal van je lichaam dat het aan het aftakelen is.

Foto: de Barbievoetentest met Katy. Een krappe spier komt nooit alleen. Eenvoudig uitgelegd bestaat ons spierskeletstelsel uit een aaneenschakeling van katrolletjes: wordt er eentje korter getrokken, dan reageert een andere. Anders zou je omvallen.

 

 

 

Herstel is mogelijk. Het is jouw keuze. Nu wat tijd investeren in je gezondheid of straks veel tijd doorbrengen in wachtkamers of op operatietafels.

Ga je anders met je lichaam om, dan kunnen spieren zich weer herstellen tot de optimale lengte, dus natuurlijke kracht en souplesse! Het is van vitaal belang voor je gezondheid dat je je lijf op zoveel mogelijk manieren gebruikt als je kunt. Elk celletje heeft zuurstof nodig om te regenereren.

To do lijstje*:

  • Uitlijning van je lijf
  • Je looppatroon verbeteren
  • Herstellende oefeningen

 

DE BESTE TOTALE LICHAAMSBEWEGING Wandelen. Liefst natuurlijke ondergrond. Op die lage(-re) schoen. Gemiddeld 6-8km per dag. Dat is zo’n 90 minuten met opgewekte tred door de natuur. Het kan in 3×30 minuten of een andere combinatie Een rustdag inlassen omdat je op je vrije dag wel 12 km hebt gelopen is een heel goed idee!

 

voeten tekening hoge hakGEEN TIJD? Een tijdbesparende oefening is je hakhoogte van je schoenen tot 0 mm reduceren. Ga wel geleidelijk over op plat schoeisel. Heb je je hele leven op 5-10 cm hak gelopen, dan heeft je weefsel tijd nodig om de juiste lengte te krijgen. Geen shocktherapie, maar elke 2-3 weken een beetje meer aan de grond komen (heb je ‘m?).  Elke 2 weken 1 cm lager. Hoe platter je schoeisel, hoe eerder je de kuitspierlengte herstelt. Blootvoets op natuurlijke ondergrond is nog beter voor je gezondheid, maar daarover later meer. Let op: wil je gaan hardlopen op barefootschoeisel, hou rekening met een transitietijd van 1 jaar.

Mannen, jullie nette schoenen zijn ook veel te smal en er zit ook een hak onder. Ken daarentegen bleef “au naturel”.

 

 

 

DE OEFENING DER OEFENINGEN De Kuitstretch. Als je echt alleen tijd kunt vrijmaken voor één oefening per dag, doe dan de kuitstretch zo vaak IMG_0108als je kunt. Schop je schoenen uit, ga staan en plaats de bal van je voet op een dik boek (of de stretchdome) met je hiel op de vloer. Knieën blijven gestrekt, gewicht op de hielen en bilspieren ontspannen. Ook met natuurlijke voorwerpen uit te voeren of een klein hondje ;).

 

 

Strand Deep Water Cay, Bahamas

 

*werken aan je to do lijstje kun je tijdens de zomerlessen (€10 per keer) op studio pilatico.

 

Revolutie! 21ste eeuw Barbie heeft gewone voeten! Nu wij nog 🙂

Links 1971, rechts 2014

BARBIE en KEN 1971 Barbie en Ken 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén opmerking over 'Barbievoetrevolutie'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.