Gezond 2014! Inspiratie voor beweging nodig?

De uitdaging voor 2014: opstaan zonder je handen te gebruiken

Opstaan zonder het gebruik van je handen is een manier om te zien hoe gezond je bent, het voorspelt je zelfredzaamheid op oudere leeftijd. Lees hier een artikel met de link van het wetenschappelijke onderzoek: Opstaan zonder handen als indicator voor gezondheid. zitvloer Ouder worden associëren we meestal met het hebben of krijgen van kwalen, fysiek ongemak, ziekten. Angst om te vallen, geen balans meer hebben, stijve gewrichten, pijn, medicatie of ingrepen, geen leuk vooruitzicht of misschien al bestaande situatie. Wacht niet tot het te laat is!

Wil je een betere gezondheid? Doe er wat aan!

__________________________________

TIP 1 BEWEGINGSINSPIRATIE EEN HEEL SIMPELE TEST  en een weldaad voor je onderstel:

  • schoenen uit
  • ga op de grond zitten
  • sta op

Gebruik je je handen bij het gaan zitten en/of opstaan van de vloer? Probeer het eens zonder je handen te gebruiken. Wanneer deed je dat voor het laatst? In je tienerjaren? Dan heeft je lichaam wel wat oefening nodig. Oefening baart kunst! Ga de uitdaging aan en zorg ervoor dat je uiterlijk 31 december 2014 zonder handen kun opstaan van de vloer? Laat die selfie actievideos maar doorkomen!

__________________________________

TIP 2 BEWEGINGSINSPIRATIE BEKIJK DEZE VIDEO

52 manieren om van de vloer op te komen tot stand

__________________________________

De Pilatesmethode was voor mij een inspiratie voor een gezonder en pijnvrij leven. Mijn lichaamsbewustzijn verbeterde. Lol kreeg spierpijnen op plaatsen waarvan ik niet eens wist dat er een spier zat! Toch hield ik nog wat klachten (hoofdpijn, last van mijn heup en knie, daarover later meer). Ik had nog zoveel vragen over beweging. Helaas boden meer Pilatesopleidingen en stretchcursussen geen bevredigende antwoorden.  Op zoek naar een levende, directe bron van informatie stuitte ik op http://www.katysays.com. Naamgeefster  van die informatieve website is Katy Bowman. Zij is wetenschapper in de biomechanica en grondlegger van de Restorative Exercise ™ methode. Katy legt aan de hand van natuurkundige principes zeer duidelijk uit (en met humor) wat de gevolgen van het moderne leven zijn op onze gezondheid, vitaliteit en gezond ouder worden.

Sinds 2012 heb ik me toegelegd op Restorative Exercise™ en ik zit nog lekkerder in mijn vel.  Eén van de pijlers van de methode of beter gezegd van een gezond en vitaal leven is:

TIP 3 BEWEGINGSINSPIRATIE DAGELIJKS WANDELEN.

Parkeer je auto eens wat verder weg, wandel een kilometer met je fiets in de hand,

leen een hond of twee of drie PC250261!

Het belang van wandelen in een filmpje http://youtu.be/ce0yxolt0Cw  

Al bij 2x 15 minuten wandeltijd per dag doe je je lijf  een enorm plezier en zul je je lekkerder voelen. Wie weet ga je ongemerkt meer wandelen omdat het je zo goed doet.

Waar wacht je nog op? Ga lekker naar buiten! Heeft een arts je cardiotraining voorgeschreven? Hou je niet van hardlopen? Met 100 stappen per minuut wandelen is het al cardiotraining.

Rennen heeft niet veel toegevoegde waarde voor je gezondheid. Meer tips over wandelen, je wandelpatroon verbeteren en het effect van schoeisel komen in volgende blogs aan de orde.

__________________________________

TIP 4 BEWEGINGSINSPIRATIE   ZELFMASSAGETECHNIEKEN Filerijders, gekluisterd aan je pc-scherm, te moe om nog iets te ondernemen voor of na het werk?

Geen tijd voor kilometers wandelen of puf  voor opstaan zonder handen? Er is een eenvoudige manier om je doorbloeding (=onderhoud en regeneratie van je lijf) te verbeteren.

Men neme een balletje. Varieer met de diameter en de hardheid, je merkt zelf welk formaat het meest effectief is voor welk lichaamsdeel. kerstkaartbinnenHoe kleiner en harder het balletje, hoe specifieker de drukpunten worden aangepakt.

  • Rol met een soort squashballetje zonder hard te drukken over je handrug, rol met je handpalm over het balletje, knijp in het balletje.
  • Een klein stuiterballetje kun je tussen de vingers gebruiken (zie plaatje rechts). Knijp zachtjes met gekrulde vingers tijdens een ademtocht.
  • Rol met je blote voetzool over een oude tennisbal, dan -met je hiel op de grond- alsof je het gaspedaal of de koppeling indrukt met je voet de bal wat induwen. Zoek die gevoelige drukpunten op en ADEM!
  • Die tennisbal of een andere stevige bal kun je staand gebruiken voor rug en schouders. Sta met je rug tegen de muur. Hou de bal tussen bovenrug en muur. Heb je een gevoelig punt in de spieren tussen je schouderbladen en ruggenwervel? Beweeg rustig over de bal als massage. Blijf een aantal ademtochten op de punten waar je het meeste “ieieieie” voelt.

Vorig jaar oktober heb ik de cursus zelfmassagetechniek hand&voet van de MELT methode in de USA bij Sue Hitzman afgerond. Zij is massagetherapeut die voor haar cliënten deze zelfhulptechniek ontwikkelde.

Kom in  januari op Studio Pilatico  “S-MELT-EN” : laat je vakantiestress of stijfheid verdwijnen met behulp van ballen, balletjes, rollers en rolletjes.

MELT is heerlijk voor ontspanning en zeer effectief als voorbereiding voor de training.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.