Wees aardig voor je onderdanen

In het kader van alle Sinterklaasspeelgoedkrantjes die al in de brievenbus verschijnen een beetje rijmelarij over onze voeten.

Stop met je voeten inbinden en weg met de platte kont!
Ga hakloos, want ‘gewone’ schoenen zijn niet zo gezond.

Te weinig teenruimte, te stijve zool, hakken -alle schoenen waarin je hiel hoger zit dan de bal van je voet-, buigpunt niet ok: hallux valgus, hielspoor, kromme tenen, voetpijn en meer. Nou liever niet! Haal eens de binnenzool uit je schoen, ga er op staan en kijk hoe breed je voet is ten opzichte van die smalle binnenzool.
Tenen zouden net zo beweeglijk moeten zijn als je vingers, ook in je schoenen…… Til alleen je grote teen individueel op en spreid ook eens je tenen. 25% van al je spieren en gewrichten zitten in je voeten. We sluiten ze meestal op in kluisjes genaamd schoenen. Een gemiste kans voor bloedsomloop en zuurstoftoevoer, afvalstoffenhuishouding, warmte en de zenuwen in je voeten die helpen met balans en stabiliteit.

Ik draag in de winter voornamelijk mijn soft star shoes, Earth Kalso laarzen en in de zomer mijn vibrams. De zoektocht op het Europese vasteland naar schoenen met genoeg teenruimte is lastig,maar aan de andere kant van de oceaan is er een groot aanbod. Leve het internet. Kalso Earth kun je ook op Sarenza.nl bestellen (leveren ook in Belgie).

Een lijst kun je hier op Katy’s blog lezen: http://www.alignedandwell.com/katysays/shoes-the-list/

Okee, deze brede schoenen beantwoorden (nog) niet aan wat men nu als sexy beschouwt, maar a) zitten heerlijk en b) je krijgt er een goeie bilpartij van, want je wandelt er met gemak dagelijks 5-10 km mee.  Dus wel een sexy resultaat. Of hou je het liever bij voetklachten met een oninteressante achterkant? Geldt trouwens ook voor mannen, maar dan als sexy resultaat (oa) een goed werkende prostaat. Wandelen is trouwens een een biologisch vereiste voor de mensch,maar daarover een andere keer meer.

Wil je rustig aan beginnen met je voetenwelzijn en niet zoals ik meteen al je schoenen vervangen:

  • teenspreidsokken als voetkaterremedie (voor €24,50 bij mij te koop).
  • oefening: neem een tennisbal mee naar je werk (niet die van de hond, want als er zo’n piepje in zit leidt het de collega’s zo af), schop je schoenen uit onder je staand(!) werkstation en ga met de bal van je linker- of rechtervoet op de tennisbal. Druk op de bal met spierkracht vanuit voet en onderbeen, niet smokkelen door je bekken naar voren te brengen. Hou beide hielen op de vloer en de voeten uitgelijnd (buitenkant parallel) naast elkaar op heupwijdte. Ga in ongeveer 4 stapjes met de bal richting de hiel, hou elke positie ongeveer 20-30 seconden aan (of langer) en werk zo aan de souplesse van de voet.

PS De rode voet rechts heeft inderdaad geen tenen. De middelste teen links is schrikbarend lang. Maar ja, duidelijk genoeg toch?

PS2 Ga je inderdaad over op schoenen zonder positieve hiel, doe het geleidelijk aan om je lichaam niet te overvragen! Draagtijd van dempingsarme schoenen per 2-3 weken met 10% verlengen. Rennen op ‘barefoot’ schoenen is mogelijk voor velen (maar niet iedereen), ook hiermee zeer geleidelijk beginnen. Er is voldoende informatie op het internet te vinden of vraag het aan mij.

PS3 Meer oefeningen en informatie is te verkrijgen tijdens de trainingen op Studio Pilatico in groepsles of personal training. Opgeven voor een proefles? Neem contact op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.